Just nu har jag så här mycket falukorv i min kyl:
(notera gärna att det sticker ut en falukorvs förpackning från hyllan ovanför som jag glömde lyfta ner...)
För att inte behöva skämmas ihjäl och verka helt falukorvsberoende så har jag delat upp inköpen och köpt en korv i taget utstpritt på en vecka(de kostade bara 10kr den veckan). Jag skulle tro att det antagligen gör att jag kvalificerar mig till en handfull diagnoser men vad gör man inte för att få behålla lite värdighet?
Falukorven är ju hur om helst ett fantastiskt livsmedel som man kan göra alla möjliga saker med.
Utöver att steka den som den är och äta med pasta, stekt potatis&vita bönor eller bruna bönor eller nåt annat kul så kan man ju även göra ugnsstekt falukorv, korvstroganoff och varför inte äta den med kokt potatis och pepparrots sås?
Korvstroganöff gör jag så här:
Falukorv(valfri mängd)
1 gul lök
1 burk konserverade ärtor&morötter
2dl grädde eller creme fraiche
2msk tomatpure
1 tsk soya
1 pressad vitlöksklyfta
curry, salt , svartpeppar
Korven strimlas eller skärs i kuber, löken hackas. Korv och lök fräses tillsammans i lite margarin i stekpanna. När korven och löken fått lite stekyta så strör jag på ganska mycket curry,ca 1-2tsk och låter det fräsa med. Sen slår jag på grädden/fraichen, ärtorna&morötterna, pressar i vitlöken samt rör i tomatpurén och soyan. Pepprar och saltar lite efter smak och låter det puttra några minuter.Om man känner för det så är det gott att strö över hackad persilja över innan man läger upp.
Passar utmärkt med både pasta och kokt ris till.
Ugnsfalu gör jag så här:
Falukorv
Senap
Tomatpuré
Ost
Krossade tomater
1 lök, hackad
Svart peppar
Korven lägger jag i en ugnsform och skär snitt med ca 1cm mellanrum längst hela korven.
Sen trycker jag ner senap och tomatpuré i snitten, lägger hyvlad ost ovanpå och häller de krossade tomaterna och den hackade löken runt korven i formen och pepprar lite. Sen in i ugnen på ca 200grader tills osten fått fin färg = klart!
Mmm och så kan man göra jättegoda brunch mackor med falukorv! Man steker ett ägg, 5 tunna skivor falukorv och en skiva mörkt bröd t.ex lingonlimpa. Slänger upp brödet på en tallrik, på med det stekta ägget och sen fördelas korvbitarna i ett jämt lager över skapelsen. Slutligen ringlas lite ketchup ovanpå och brunchmackan(eller vaför inte bakis mackan) e komplett!
SvaraRaderaSom Kikki Danilesson alltså. 2004-10-10 i Aftonbladet. Kikki om sin fetma: Jag tröståt falukorv.
SvaraRadera<3