söndag 16 januari 2011

En fläskkotlett som är en fläskkotlett som är en..vad?

Benfri fläskkotlett i bit dyker upp titt som tätt till bra pris och egentligen hade jag tänkt att skriva om det här tidigare i veckan men det hanns inte med.
Hur som helst, om man köper en bit på runt kilot så kan man utan svårhet få ihop två middagar till 4 personer. Däremot så blir det ju lätt tråkigt att äta samma sak två dagar i rad och det finns ju massor av saker man kan göra med kotlett som inte är just kotlett.

Oftast när jag köper så passar jag på att köpa två bitar om den är vakuumpackad och har ok hållbarhet. Första kvällen brukar vi äta just kotlett med nåt tillbehör men dag två så brukar det bli någonting annat av köttet och här är mina favorit rätter man kan göra på kotlettstump:

1. Schnitzel


Schnitzel går relativt snabbt att laga och är ju fantastiskt gott! När jag gör schnitzel så brukar jag först skära kotlettbiten i tunna kotletter(ca 1cm tjocka),försök få ett jämnt antal kotletter! Sen bankar jag kotletterna tunna med en kötthammare(men det går säkert lika bra med näven,skaftänden på en kniv eller  selleri).

 När kotletterna är tunna och fina så brukar jag lägga ihop dem 2 och 2 med en ost skiva mellan kötten(vill man göra enkla schnitzlar så skiter man i osten och panerar de enkla och vill man göra lyxvariant så kan man lägga kött/ost/rökt skinka/ost/kött).

 Därefter panerar jag dem genom att vända utsidan av kotlett paret i vetemjöl följt av uppvispat ägg och avslutar med att vända dem i ströbröd.

Schnitzlarna stekes på medelvärme i smör eller margarin. Det behövs ganska mycket fett för att få en fin stekyta så ett bra sätt är att tillsätta fett lite allt efter det behövs tills man ser att stekytan är jämn och fin.

Det är inte helt lätt att säga hur länge det ska stekas då det mycket beror på köttets tjocklek,stekpanna och spisen man lagar på men har man bankat köttet tunt så brukar det vara klart när stekytan är fin.

2. Pasta


Om man fritt får välja kött att göra pasta på så är inte kotlett mitt förstahands val men det funkar helt ok,särskilt om man bara har en mindre bit kvar från dagen innan.

Det bästa är att sätta på pasta vatten innan man börjar med allt det andra för det går fort!
Även när jag gör pasta brukar jag börja med att skära upp köttet i kotlettbitar och sen strimla det.

Övriga ingredienser i pastan brukar bli lite det som finns liggande hemma men någon slags lök känns som ett måste så den hackas eller strimlas allt efter smak och tycke. Purjo och gul lök blir klart godast men även en röd kan funka. Sen brukar jag försöka rota fram någonslags champinjoner,färska eller hela konserverade.

När vattnet kokar så är det dags att slänga i pastan(t.ex penne,gnocchi,spiraler) och när pastan är i kastrullen så är det dags att steka på köttet så det får lite stek yta,sen i med lök och svamp och så får det brynas lite.

När lök,svamp och kött har blivit brynt så slår jag på grädde eller creme fraiche (beroende på vad som finns hemma) i en lagom mängd. Ca ett paket fraiche eller 2dl grädde brukar vara lagom. Sen brukar jag ta ca en matsked ajvar och en tesked dijon senap samt salt och svartpeppar efter smak och så får det puttra på svag värme.

Pastan vänds ner i stekpannan så fort den är färdig kokad sen är det klart! Om pastan känns blek så kan man ta i lite mer ajvar och dijon och om man vill att den ska bli lite sötare så brukar en matsked tomatpure göra susen!

3. Helsteka


Helsteka är egentligen inte relevant om inte köttbiten är hel och oanvänd fortfarande men det funkar ju som variation om man köpt två köttbitar.

När jag helsteker så brukar jag blanda ca 1 dl mango chutney,1 pressad vitlöksklyfta och 1 msk soya och pensla på hela köttbiten,lägga den i en ugnsform,salta och peppra lite och sen in i ugnen i 200grader ca 1 timme. Köttet är klart när det har en innertemperatur på 70grader.

 Om man vill snygg-laga så kan man skära ett rutmönster i fettlagret(som ska ligga uppåt i formen) på kotlettraden innan man penslar på det.

Man kan försteka kotlettraden i stekpannan innan man stoppar in den i ugnen men jag tycker inte det behövs då den får väldigt fin yta ändå när chutneyn karamellieras i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar