torsdag 28 april 2011

Stör mig så jävla mycket på vissa saker jag gör

Jag har vissa saker för mig som jag själv tycker är enormt frustrerande.


Jag kastar kläder i en stor hög när jag ska klä på mig på morgonen och inte kan bestämma mig. Sen orkar/hinner jag inte ta tag i högen direkt utan den bara växer och växer och jag blir mer och mer frustrerad varje gång jag ser den.





Jag skriver väldigt mycket post-it lappar och oftast fäster jag dem på baksidan av post-it blocket eller nåt annat smart ställe så sen när jag behöver informationen jag varit noggrann nog att skriva ned(kladdigt och förkortat) så varken hittar eller förstår jag lapparna.


Jag får lätt hängups. T.ex så har vi en svinvass japansk kockkniv som jag skar rakt genom min egna nagel med en gång(för att jag pratade i telefon och lagade mat samtidigt).
Efter den händelsen så har jag blivit lite besatt av hur vass den är. Jag har även en smärre fobi för skador i munnen som typ bita sig i tungan eller slå ut en tand och liknande.
 Som ett resultat av detta så har min hjärna varit vänlig nog att framkalla någon slags tvångstanke hos mig varje gång jag ser just den kniven.
 Tvångstanken är att jag skulle bli tvungen att slicka på kniven.
Den här tanken är så sjukt äcklig för mig att jag får svimningskänslor varje gång, blir  jätte yr och mår illa. Det hindrar mig dock inte från att tänka tanken varje gång jag ser kniven. 
Överväger att göra mig av med den.




Jag försjunker i djupa matematiska uträkningar. Nu pratar vi alltså om timvis. Vad jag inte gör när jag räknar däremot är att skriva några förklaringar så när jag ska återvända till det så har jag ingen aning om vad jag höll på med.





Jag kan inte göra någonting med måtta. Jävligt frustrerande.


Jag är dålig på att säga nej.


Jag hatar när mina fötter känns smutsiga eller dammiga. Jag kan bli så frustrerad att jag måste avbryta det jag håller på med och gå och duscha dem.


Så sjukt irriterande det kan vara att umgås med sig själv ibland

lördag 23 april 2011

Påskfrossa

Den här påsken så bestämde vi oss för att sprida ut påskmaten över hela helgen. Det känns så trist på något sätt att frossa i sig allt gott och inte riktigt hinna uppskatta var rätt för sig.
Därför la vi upp det så här:

Torsdag:

Middag örtpanerad helgskinka med kokt potatis, efterrätt tuppkaka.

Örtpaneringen gjorde jag så här:

1 äggula
2msk senap+ lite extra till att pensla skinka runt om
1dl riven herrgårdsost
2msk hackas persilja
2msk färsk timjan
lite ströbröd

Jag smorde skinkan runt om med senap och la den i en ugnsfast form. Sedan blandade jag ihop äggulan, osten, 2msk senap och örterna i en skål. Detta fördelade jag sedan ovanpå skinkan och toppade med att strö lite ströbröd över. Sedan griljerade jag skinkan i ugnen ca 20 min på 200grader. Det blev riktigt gott!

Tuppkaka är en fantastiskt god kaka som man nästan inte kan äta för mycket av. Sjukt lätt att göra är den också! Den påminner om kärleksmumsen i utseendet men inehåller ingen kakao. Recept:
http://www.bakakaka.se/tuppkaka



Fredagen

Då åt vi matjesill till lunch och vi lammstek till middag.

Matjesill är ju så fantastiskt gott i all sin enkelhet. Sill lunch is tha shit!



 Lammstek är ju så fantastiskt gott men jag tycker inte man hinner uppskatta det riktigt på påskbordet så vi rev av det redan på långfredagen. Det här lammet köpte jag (färskt och benfritt) för 89kr/kg på Hemköp den här veckan. Bra pris!

Senaste gångerna jag gjort lamm så har jag använt mig av det här receptet av Leif Mannerström:

http://www.dn.se/mat-dryck/recept/lammstek-med-honung-vitlok-rosmarin-och-citron

Den här gången så gjorde jag dock så att jag la alla ingredienser tillsammans med lammet i en påse och lät det marinera en timme innan tillagning. Rekommenderar receptet varmt då jag tycker att det tar fram smakerna i lammet på ett fantastiskt bra sätt!



Till efterrätt gjorde jag den här kakan som var såååå god!



Det är en Bärpaj med gräddfil och smak av citron&blåbär. Dock så bytte jag ut sockret i pajbotten till rörsocker vilket gav en god knäckighet. Nästa gång jag gör den så tror jag att jag ska pröva att utesluta bakpulvret ur botten då jag tror att den blir lite frasigare så.

Recept:

Botten:

100 g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
ca 3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Fyllning:

3dl gräddfil
1 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron

blåbär

Gör botten först. Rör ihop smör och socker och rör sedan ned övriga ingredienser. Botten skall vara ganska kladdig. Tryck ut den i en form med löstagbar kant (ca 24cm). Det går lättare och om man mjölar handen lätt innan man trycker ut den eller så kan man ha en fryspåse på handen så slipper man kladd helt!
 Strö ut blåbären över botten. Rör ihop fyllningen och häll den över bären. Grädda i 200grader 30minuter tills fyllningen "stannat" och låt svalna helt innan servering.


Idag ska vi ägna oss sedvanlig påskfrossa. Tyvärr får jag kräkkänslor av att tänka på ägg just nu tack vare det smakfulla reportaget om spolmask i ägg på tv4 i morse. Man tackar och bockar...

Ett tacksamt bröd

Efter att jag läste boken "Den hemlige kocken" så slutade jag helt och hållet att köpa bröd utan bakad allt bröd själv. Det funkade jättebra när man väl fått in rutinen på det.
Nu på senaste så har jag haft så mycket att göra dock så att jag har inte hunnit med något brödbak men nu under ledigheten så har jag passat på.

Jag har två favoritbröd som jag bakar och det här är ett av dem. När jag ska baka bröd så uppskattar jag enkla bak där man slipper knåda och kladda och hålla på, det kan gärna ta lite tid men det får inte vara för  krångligt. Krångligt är lika med jobbigt och jobbiga saker prioriterar man gärna bort.



Det här brödet är så enormt tacksamt på flera sätt. Man kan ta sig stora friheter med vad man slänger i degen utan att jäskraften påverkas, det blir jättestort och räcker utan problem en hel vecka om man är 4 personer, man behöver inte gegga/knåda/dega runt utan det är bara veva ihop allting och sen hälla upp degen på plåten. Det tar lite tid för brödet att jäsa men man sätt

En annan sak som jag verkligen gillar med det här brödet är att det bakas på olivolja och honung i stället för margarin och socker.

I original receptet så är det 1dl mjölk som är mejerivaran. Jag har bytt ut mjölken mot filmjölk, yoghurt, keso och gräddfil hittills och har fått fina resultat varje gång! Jag brukar ta det jag råkar ha hemma bara.

När det kommer till frön så har jag haft i allt möjligt, pumpakärnor&frön och solroskärnor&frön är det som jag oftast använder men jag skulle säga att man kan ha i i stort sett vad som helst i nöt och fröväg som man gillar!

Rivna morötter och linfrön ingick inte i original receptet utan det har jag valt att tillsätta senare för att ge ett mustigare och med fiberrikt bröd.

Det här plus grovt havssalt är vad jag hade i igår när jag bakade:




Recept morotslimpa med olivolja:


5 dl vatten
1 dl gräddfil
1/2 paket jäst
2tsk grovt havssalt
1/2 dl olivolja
1 msk honung
2 dl rivna morötter
1/2 dl linfrön
1/2 dl solros kärnor
2dl rågmjöl
ca 13-14dl vetemjöl

Blanda ljummet vatten med mejerivaran(degvätskan bör efter blandningen vara ca 37 grader för att brödet ska jäsa bra) med jäst och salt. Blanda i honung och olivolja. Tillsätt linfrön, morötter och frön och där efter rågmjölet och vetemjölet under omrörning. Jag brukar använda elvispens degkrokar men det går lika bra för hand. Degen ska vara lite pösig, lös och kletig men sammanhängande, den ska alltså inte vara fast och elastisk som en bulldeg!
Låt degen jäsa under bakduk i sin degbunke i 1,5 timme. Ta en stor bunke, annars riskerar degen att jäsa över.
När degen jäst 1,5 timme så stjälper man upp den på plåten( plåten ska inte vara mjölad eller täckt med bakplåts papper). Om man vill så kan man skåra den ovanpå med en kniv eller skruva den men det är ren dekoration, det går precis lika bra att bara stjälpa upp den och anse sig vara klar.
Nu ska brödet jäsa en andra gång men nu 30minuter på plåt under bakduk.
Nu är det även dags att sätta på ugnen så den hinner bli tillräckligt varm.
Brödet gräddas längst ned i ugnen på 250grader i 10 minuter. Sedan sänker man värmen till 180grader och gräddar brödet ytterligare 30 minuter.
Om man vill så kan man pensla brödet med lite vatten mot slutet av gräddningen.
Låt brödet svalna utan att täcka det med handduk då det förstör den goda skorpan.



När brödet svalnat så brukar jag dela det i 4a delar och frysa 3, då får man färskt bröd hela veckan! Jag brukar dela brödet en gång på längden och en på bredden, då får man 4a fina och lagom stora limpbitar.


onsdag 20 april 2011

Härliga högtid! (och lite köptips)

Nu är det dags för högtid och matfrossa igen och butikerna riktigt svämmar över med billig mat.

Det här fyndade jag på Coop i Farsta igår:



Kokt skinka 19.90kr/kg, sill 5kr/st, lax 200g/29.90kr/kg, rödbetssallad 400g 14.90kr.

Ok helgskina är väl säkert nån gammal ommärkt julskinka som fryst ner och tinats upp igen lagom till påsk men det är ju så mycket mat för pengarna!!!
Hänvisar här ohämmat till min egen visdom:
http://detgarlikabramedselleri.blogspot.com/2011/01/lycka.html

Färdigköpt rödbetssallad, ingen favorit men det funkar!


Andra saker man kan fynda den här veckan:

Ica Maxi Haninge:

Fryst kycklingfilé svensk 1kg/ 49.90kr
Färsk rostbiff danmark 69kr/kg
3st påskmust 1,5L spendrups 10kr
Rödbetssallad 400g/10kr
Vispgrädde 5dl Arla 13.90kr

Coop forum Haninge:


Sill 5kr
Kokt hel skinka 19.90kr/kg
Creme fraiche 2st/15kr
Vispgrädde Arla 3dl 2st/18kr

Lidl:


Fläskytterfilé 49.90kr/kg
Vispgrädde Arla 5dl 11.90kr
Serrano/Prosciutto skinka 100g/19.90kr

Sen har jag inte orkat kolla fler blad men det kanske kommer mer...


I övrigt så ska jag ägna påsken åt någon slags strukturerad matorgie och framför allt passa på att baka bröd, något som jag inte hunnit med på länge.

tisdag 12 april 2011

Skav

Jag hade tänkt att skriva om renskav för flera veckor sen men tiden bara försvinner. Vart fan tar den vägen??!!
Renskav är en av mina absoluta favoriträtter, så sjukt gott! Nu e jag dock för snål för att köpa just renskav utan brukar nöja mig med viltskav eller liknande billigare alternativ men det duger lika bra det. Har en föraning dock om att just kebabskav kanske inte är ett gångbart alternativ... =D

 Jag åt för övrigt en renskav på Voltaires cafe i Farsta centrum härom veckan som traumatiserade mig totalt,trodde just då att jag aldrig igen skulle kunna äta renskav men det har gått över nu som tur var.
 Jag har gått förbi där många gånger och fluktat för allt ser så himla gott ut, så till slut så slog vi till och tog en lunch där. Jag och en till i sällskapet beställde renskav med potatisstomp och lingon, Erica en paj. Pajen var till belåtelse förstod jag men min mat gick inte att äta. Jag är inte särskilt kräsen med mat (äter i stort sett alltid upp även om jag inte tycker att det är så gott för så är jag uppfostrad helt enkelt) men jag lämnade maten i stort sett orörd. Renskaven var som en geleig tjock brunsås med lite blandad svamp i och antingen så var köttet pulveriserat eller så fanns det inget. Sen var det fullt med enbär i skaven som var väl dolda av den dallriga såsen och därför inte gick att upptäcka förens man tuggat på det. Urk säger jag bara!

Potatis stompet var som typ skinnet som kan bli på potatismos om den får stå länge läääänge. Fast det var liksom bara skinn-inget mos. Eftersom vi hade varit och tränat innan så åt jag trots allt skinnet för att inte svimma omkull men sen fick resten ligga kvar. Min medskavsätare lämnade i stort sett all mat även hon. Skittrist!
Väljer dock att tro att detta var ett tillfälligt knas och att om jag äter där igen kommer vara lika gott som det ser ut!



Så här tycker jag en ren(eller whatever)skav ska göras:

1 paket skav
1 hackad gullök
svamp (konserverad eller färsk-man tager vad man haver och vad man gillar!)
3dl grädde
soya
svartvinbärs gele eller svartvinbärs saft
4-8 enbär
hel svartpeppar (ca 6-10korn)

Man börjar med att fräsa skaven medans den fortfarande är fryst och så skrapar man av köttet vart efter det fått färg tills hela det frysta blocket blivit till tunna skivor. Man kan ju passa på att mosa runt lite med stekspaden i skaven så att man får bitar som man tycker är lagom stora. Jag brukar laga rätten i gjutjärnsgryta eller vanlig stekpanna.

Sen lägger man i löken och svampen och låter allting fräsa tillsammans tills löken mjuknat.



Då är det dags att hälla över grädden, lägga i enbär&pepparkorn(är man nu här lite förutseende och lycklig nog att inneha en liten te behållare så kan man lägga kornen i denna i grytan så slipper man leta upp dem och plocka bort dem senare) och droppa i ca 1msk soya. Sen får man röra runt i hela härligheten,sänka värmen och låta det puttra en stund tills såsen kokat ihop sig lite. Den ska dock aldrig bli tjock utan bara reducera lite och koka ihop sig. Mot slutet av puttrandet (som brukar ta 5-10min) så brukar jag ha i en tesked svartvinbärsgele eller ca 1msk saft som får puttra med.



Självklart så får man smaka av rätten mot slutet och se om det behövs lite extra salt, peppar(mal då i lite) eller sötma och tillsätta det som saknas.

Om man inte lagt enbär och pepparkorn i en behållare så brukar jag för trevlighetens skull plocka bort dem innan servering alternativt förvarna att det finns hela korn och be gästerna plocka dem själva då det SUGER att få ett helt korn i maten.

Vi brukar äta renskavet med kokt ris och gele( och kanske lite pressgurka om det finns) men det är ju gott även till kokt eller pressad potatis.

Planen är att laga renskav(vilket är lögn för jag snålköpte viltskav) senare i veckan så då ska jag komplettera med en bild också.

fredag 8 april 2011

Saker jag skrattar åt

Jag älskar idiotskyltar och allmänna tankefel. Ibland så tror jag nästan att jag har en släng av göteborgare i mig för jag kan skratta mig tårögd över löjligt töntiga saker.

 Här är några feltänk som jag fångat på bild på senaste:



Blocket annons. Kom och hyr!




Apoteket i Farsta



Bensinmacken vid Sillekrog.



Vill du inte ha lite bläk? Mmm Coca cola Bläk



Exakt vad gör han med hunden? Den ser inte ut att gilla det i alla fall


Den här bilden har inte jag tagit utan det här Erica gjort men det är ändå sjukt kul:




Men! Framför allt så har jag skrattat mig hes åt den här annonsen, den har allt! Idiotisk bild, idiotisk text, rubbet!


onsdag 6 april 2011

Kvällens lövbiffs middag

Släpade fram två påsar fryst lövbiff ur frysen och ska laga detta till middag ikväll:

http://www.ica.se/Recept/bulgogi-med-currystekt-ananas-712181/

Jag kan absolut inte uttala namnet på rätten men har gjort det en gång tidigare och det var ruggit gott! Skönt med lite variation mot den traditionella pastan som det brukar bli när jag plockar fram biff ur frysen.

Imorgon tänkte jag göra fusilli med tomatsås och kalvfärsbullar eftersom de har färsk kalvfärs på Vi den här veckan för 49kr/kg. Har inget recept dock utan tänkte höfta lite. Gäller bara att hitta hur man bäst kryddar kalvfärs så det inte blir helt ikky. Man kanske skulle slänga i några såna där mini mozzarellas på slutet också...mmmmm.

Lild har grymma såna till skäligt pris:


Perfekta  ha i salladen, dela på mitten och lägga på pizzan, eller slänga i en pasta.
Köpköpköp!

tisdag 5 april 2011

Bipolär?

Är inne i ett sånt sjukt intensivt uppsving igen. Är som en duracellkanin på tjack,rycker och drar i allting samtidigt och får så vansinnigt mycket gjort.
Samtidigt så känner jag att jag missar att göra väldigt mycket som jag borde göra MEN VAD GÖR DET NÄR JAG FÅR SÅÅÅÅ MYCKET GJORT. Studdsstuddsstudds...

Har nu iallafall helt i demokratisk anda bestämt att hela familjen ska ägna helgen åt att rensa förråden och hemmet. Vi har ett källarförråd och ett hyrt förråd samt 103 kvadrat boyta späckat med skit och nu ska skiten väck!
Har fyllt ett A4 med grejer vi ska rensa ut och lägga upp till försäljning och jag tänkte boka ett bord på en loppis om någon helg och beckna joxet. Tips på lämplig loppis mottages gärna! Slipper dock helst Vårby om jag kan....


Drömscenariot vore ju om man kunde få ihop en slant till en semester i sommar!

Förövrigt, hur fan försörjer man sig under juli månad när man pluggar och har sommaruppehåll o därför inte får någonting från CSN? Jag har aldrig pluggat på det här sättet och känner mig helt lost. Har ungefär 30kr på mitt sparkonto att ta av så det är inte ett alternativ. Hur gör folk? Eller hur gör djur? Bara det funkar så hakar jag på.

fredag 1 april 2011

Studiegeni?

Har på 1,5 dag läst in a-kursen "Arbetsmiljö och säkerhet", gjort 3 självtest och skrivit ihop 3 av 4 inlämningsuppgifter. Allt kändes jättebra och jag tyckte att jag gjort ett riktigt bra inlämningsarbete men nu när jag ska skicka in så har jag drabbats av akut studieångest.

Tänk om jag helt missuppfattat allting och är totalt ute och cyklar vad det gäller uppgifterna? Kan det verkligen vara rimligt att läsa in det så fort?

*svettsvettsvett*

Har bestämt mig för att ändå chansa och skicka in. Klarar jag det här så måste jag vara något slags studiegeni. Klarar jag inte det här så är jag...ja jag vet inte,inget geni i alla fall.