tisdag 15 mars 2011

Kött-tips

Har en "sån där dag" idag när saker och ting helt enkelt inte kan bli bra! Började dagen med att av misstag shotta listerin. Fick kortslutning i huvudet där jag kastade in det i munnen och svalde i stället för att gurgla,ganska målande för min mentala förvirring.
Dags för semester?

Äh skitsamma,här är iallafall ett bra tips om man vill köpa kött och spara pengar. Det är säkert helt självklart för vissa men inte för alla!

Vi köper ganska sällan biff och lövbiff men när jag gör det så köper jag ett ordentligt stycke. När vi var och storhandlade senast så köpte jag 1kg vakuumpackad biff och 1kg lövbiff.
Första kvällen brukar vi äta biff rakt upp och ned då köttet är som finast färskt. Resterande kött strimlar jag och fryser in i lagom stora portioner. Vi är ju barnlediga vissa veckor och då kan det vara bra att ha mindre portioner kött fryst så jag brukar göra några stora och några små påsar.
Det frysta köttet tar jag sedan fram och gör t.ex pasta eller wok på när andan fyller på. Jag är väldigt dålig på att planera så köttet åker ner i pannan fryst men det är säkert ändå godare om det får tina lite först.
En väldigt viktig sak att tänka på när man fryser kött är att frysa det i så platta förpackningar som möjligt. Detta för att upptiningen ska gå fort och man genom detta håller nere bakterietillväxten.



Självklart skulle man säkert kunna lägga det strimlade köttet i kylen över natten och göra pasta på det dagen efter men jag inbillar mig att vakuumpackat kött är lite gammalt redan när man öppnar det så direkt när vakuumet är brutet går det spikrakt utför med hållbarheten. Så jag fryser det hellre och tar fram det igen när det är dags*manimani*.
 1kg kött räcker för oss till en biffmiddag och ca 3 påsar "pasta kött" så totalt 4 måltider. Det ger en ganska bra prisbild per måltid om man tänker sig att biffen kostar 79kr/kg och lövbiffen 99kr/kg vilket den gjorde när vi handlade.

En enkel biffpasta kan man göra genom att fräsa på lite krafs man har hemma t.ex champinjoner(färska), purjolök och biff,när allt fått färg så slår man på lite grädde,pressar ner en(eller 2,smaksak!) vitlöksklyfta, saltar&rikligt med svartpeppar och sedan låter det puttra en liten stund. Om man har lite vitt vin hemma så är det givetvis mycket gott att ha i en skvätt som får puttra med. När kött,grönsaker och grädde puttrat lite så vänder man ner den kokta pastan,rör i hackad persilja och strör över lite parmesan. Klart!

Min dag i övrigt idag har gått åt till att skapa en stövelvägg.



Min karl brukar sucka och säga "man kan inte spika i de där väggarna! Du måste borra." Well klart man kan! man får inte ge sig bara!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar